Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Γεύσεις από Άνδρο

Κοχυλιανές και Ανδριώτικες παραδοσιακές γεύσεις:

· Φρουτάλια (ομελέτα με πατάτες, λουκάνικο και παστό κρέας). Μια απλή συνταγή που τα     μυστικά της Ανδριώτικης κουζίνας την αναβαθμίζουν σε μοναδική γευστική εμπειρία
· Πατατοκεφτέδες
· Χορτοκεφτέδες
· Λαμπριάτης, γεμιστό κατσίκι, το Πάσχα.
· Ξεροτήγανα
· Κοκκινιστός κόκορας με μακαρόνια και φρέσκια ντομάτα
· Κολοκυθο-ανθοί με κουρκούτι

Παραδοσιακά Καχυλιανά και Ανδριώτικα γλυκά:

· Καλτσούνια και Αμυγδαλωτά
· Γλυκά του κουταλιού
· Παστιτσάκια

Αξίζει να γευτείτε:

· Την κοπανιστή
· Την αρμεξιά
· Το μαλαχτό
· Τα βολάκια – κρεμώδες επιτραπέζιο τυρί
· Το φρέσκο άσπρο τυρί
· Τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο
· Το μέλι
· Το παστέλι με σουσάμι ή καρύδι
· Τις παστελαριές – σύκα ξερά με τριμμένο καρύδι, κανέλα και σουσάμι.
· Το πόντζι – το ανδριώτικο ρακόμελο


Και φυσικά το ντόπιο κρασί

"Αν βρεθείτε σε ανδριώτικο γάμο ή βαφτίσια δοκιμάστε την παραδοσιακή σουµάδα."






Φρουτάλια

Υλικά:
1 κιλό πατάτες
4-5 αυγά 
λίγο γάλα 
γλύνα 4 κουταλιές της σούπας 
2- 3 λουκάνικα ντόπια 
λίγο δυόσμο η μαντζουράνα 
δύο κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο ( ντόπιο)
αλάτι- πιπέρι


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στρογγυλές. Στο τηγάνι βάζουμε τη γλύνα τα λουκάνικα και προσθέτουμε μόλις λιώσει, τις πατάτες, όλες μαζί. Ανακατεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να ξεροψηθούν. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο τυρί, και το δυόσμο ή την μαντζουράνα. Ρίχνουμε το μίγμα στο τιγάνι και αφήνουμε να ψηθεί το αυγό καλά από την μια μεριά και με ένα μεγάλο καπάκι στο μέγεθος του τηγανιού, αναποδογυρίζουμε την φουρτάλια, για να ψηθεί και από την άλλη. Τοποθετούμε την φουρτάλια σε στρογγυλή πιατέλα και καλή μας όρεξη...


Κουκοφουρτάλια 

Υλικά:
10 αυγά
1 1/2 κιλό κολοκυθάκια
1 1/2 κιλό πατάτες
8 κουταλιές βούτυρο
1 κιλό κουκιά φρέσκα, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα κολοκυθάκια, και τις πατάτες στρογγυλές μέτριες, τα τηγανίζουμε. Βράζουμε τα κουκιά, τα ξεφλουδίζουμε και τα ανοίγουμε στα δυο. Ρίχνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και αρχίζουμε με πρώτη στρώση τις πατάτες, δεύτερη στρώση τα κουκιά και τρίτη τα κολοκυθάκια, ρίχνοντας λίγο αλάτι σε όλα. Έχουμε χτυπημένα τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι και όταν κάψει το βούτυρο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, να σκεπάσουν από πάνω όλα, όπως θα κάναμε για την απλή ομελέτα. Όταν ψηθούν από κάτω, θα την γυρίσουμε με ένα καπάκι να ψηθεί και η επάνω μεριά. Αποτελεί ένα ορεκτικό και νόστιμο πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis