Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Έθιμο που κρατεί μέχρι και σήμερα κατά το ήμισυ.

Σε κάθε σπίτι που κάποιος γιόρταζε , η νοικοκυρά από πολλές μέρες πριν προετοίμαζε την γιορτή που θα γινόταν .
Ετοίμαζε μεζέδες ,φαγητά και γλυκά για να περιποιηθεί τους καλεσμένους , άνδρες και γυναίκες που θα χαιρετούσαν την ημέρα της γιορτής.
Μεζέδες και φαγητά για τους άνδρες που θα ερχόταν με τις παρέες, για να χαιρετήσουν το πρωί και γλυκά για τις γυναίκειες που θα παγαίνανε το απόγευμα.
Μεζέδες
ντολμαδάκια με κιμά και άσπρη σάλτσα - Πατατοκεφτέδες – κρεατοκεφτέδες – ντολμαδάκια γιαλαντζή – ψητό κρέας – παστίτσιο – συκώτι τηγανιτό – μεζέ κρέας χοιρινό λεμονάτο – σαλάτες – κουνέλι στιφάδο.
Γλυκά
Καλτσούνια –αμυγδαλωτά – παστικάκια- σοκολατάκια – λικέρ – παστέλι .

Την ημέρα τις ονομαστικής εορτής παγαίνανε όλα τα μέλη τις οικογένειας που γιόρταζε ,στην εκκλησία πράγμα που δήλωνε ότι το σπίτι είναι ανοιχτό για να το χαιρετίσουν (δεν είχε πένθος).Όταν τελείωνε η εκκλησία ,οι άνδρες του χωριού , μαιευόντανε στο καφενείο και χαρίζονταν σε δυο η τρεις παρέες 10 άτομα τουλάχιστον η κάθε παρέα.
Γυρνούσαν σε κάθε σπίτι που γιόρταζε , έτρωγαν και έπιναν με μουσική και τραγούδια μέχρι το βράδυ , γύριζαν όλα τα σπίτια που γιόρταζαν .
Το απόγευμα έβγαιναν παρέα οι γυναίκες , συνήθως 4με 6 γυναίκες η κάθε παρέα επισκέπτονταν τα σπίτια και χαιρετούσαν τον(την) εορτάζοντα .
Σε εκείνες δίνανε μόνο γλυκά και κάθονταν στις μεγάλες σάλες που είχε το κάθε σπίτι ενώ οι άντρες κάθονταν στην τραπεζαρία του σπιτιού.
Το βράδυ γυναίκες και άντρες παγαίνανε στο πανηγύρι του χωριού. Πολλές φορές είχε και δυο και τρεις χώροι εκείνη την ημέρα στο χωριό .

Αντώνης Μαυρογιώργης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis